2021-10-15 09:34:17• hírek • refszatmar.eu

Megemlékezés az apai hősökről

Reformáció havában került sor a gyülekezet hőseiről történő megemlékezésre az Apai Református Egyházközségben. 2021. október 10-én népes gyülekezet vett részt a délutáni istentiszteleten a református temető ravatalozója mellett kialakított emlékparkban. – tudtuk meg Kiss Szabolcs apai lelkipásztortól.

Igét hirdetett dr. Király Lajos, a Szatmári Református Egyházmegye esperese Pál apostolnak a Filippi gyülekezethez írott levelének negyedik része, kilencedik verse alapján. A prédikáció bevezetésében elmondta: azért ülünk itt, azért vagyunk részesei ennek az ünnepnek, mert egy elődünk, harcolt és győzött. Megköszönhetjük ezt azoknak, akik előttünk voltak, mert nélkülük mi nem lehetnénk itt. Nemcsak ősök, hanem ezáltal hősökké is váltak. Az apostol üzenete a közösségnek, hogy miként lehetnek példaképpé a gyülekezet előtt azok, akik Krisztus nyomdokába akarnak lépni. Mi az a motiváló erő a 21. században, amely azt mondja, hogy érdemes ma is harcolni? – tette fel a kérdést az igehirdető, majd öt gondolatot osztott meg az Ige alapján.


Az első motivációs erő az egyedül maradottság ténye. Amikor egyedül maradunk, kénytelenek vagyunk eltöprengeni azon, mit tehetünk mi, s nem csak várni mindig mástól a segítséget. A második motivációs erő, hogy nem véletlenül kaptunk életet, hanem van valamilyen feladatunk, küldetésünk, amit Istentől kaptunk. A harmadik, hogy az érdekes, új információ motiváló erővel hat. A Jézussal közösségben élő tanítványok csodálatosan érdekes, új információknak voltak szemtanúi, ami ösztönözte őket az ő ügyében való forgolódásra. A negyedik motiváló erő rutinjaink, szokásaink megélése, melyek sokszor megtartanak bennünket. Az ismétlődő rítusaink szorongásainkat oldják, ezek által gyógyulunk. Ötödik gondolatként Jézus ígéretét állította a gyülekezet elé: Légy hű mindhalálig, és neked adom az életnek koronáját. (Jelenések 2,10) Úgy enged el bennünket az Úr, hogy ezeket cselekedjük is, és akkor a békesség Istene velünk lesz – zárta a gondolatsort az esperes.


Kiss Szabolcs helyi lelkipásztor és Kánya István gondnok köszöntő beszéde után Magyar Lóránd parlamenti képviselő szólt a gyülekezethez. Elmondta, hogy minden közösség számára fontos, hogy ismerje hőseit, valamint tisztelje és ápolja emléküket. Most az Apában élő maroknyi magyarságnak a feladata, hogy hős legyen, eredményesen harcolva a magyar közösség megmaradásáért.



Az istentisztelet folytatásaként az ünnepi műsor tette gazdagabbá, színesebbé és emelkedetté az emlékezést. Az apai kórus szolgálata után került sor az emléktábla leleplezésére és megkoszorúzására. Meghívott vendégek voltak Tolnai János egri lelkipásztor a gyülekezet kórusával és Illyés Sándor, szatmári lutheránus lelkipásztor a zenekarával. Az egri énekkar verseket és kórusműveket adott elő Tolnai Zelma kántor vezetésével, a szatmári Szegletkő zenekar pedig keresztyén és hazafias énekeket szólaltatott meg. Az ünnepség áldás és a himnusz éneklése után szabadtéri szeretetvendégséggel zárult, ahol a résztvevők megszemélyesített tárgyat és emléklapot vettek kézbe ajándéként. Jó alkalom volt ez a gyülekezeti közösség megerősödésére is, mely a helyi nőszövetség, kórus és presbitérium összehangolt munkáját vette igénybe.



A gyülekezet régi vágya valósult meg azáltal, hogy emléket állított az apai világháborús hősöknek. A tisztelet és hálaadás jegyében ünnepelhetett miután egy ennek megfelelő teret kialakított, és a ravatalozót új terasszal kibővítette. Köszönetünket szeretnénk kifejezni azért, hogy egyházi közösségi célú programunk megvalósítását, az asztalok, székek és ajándékok megvásárlását, az emléktábla elkészítését és a szeretetvendégség megszervezését a Magyar Kormány és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatta. Köszönjük a továbbá a helyi Xagelmo Kft.-nek a szervezésben nyújtott támogatást! Mindezért egyedül Istené legyen a dicsőség! – részletezte a lelkipásztor.




További fényképek a refszatmar.eu oldalán tekinthetők meg.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: